Thursday, September 23, 2010

Berjalan Raya..

Bismillahi ya rahman ya rahim :) Jom Raya lagi!!

bila sebut Raya, Ummi percaya semua akan ingat tentang ziarah saudara mara.. orang jawa sebut 'ngelincer'.. sama juga lah dengan Ummi.. keluarga Ummi di Meru dan keluarga ayah di Jalan Kebun akan melakukan perkara yang sama setiap kali Syawal tiba.. dan ini menyebabkan Ummi beraya cukup sebulan sebab ramai saudara mara dan sahabat handai yang nak kena ziarah..


lokasi : rumah nenek Jannah di Jalan Kebun


lokasi : rumah makcik sebelah Ummi di Jalan Paip, Meru


lokasi : rumah nenek sebelah Ayah di Jalan Kebun


lokasi : rumah pakcik sebelah Ayah di Sg. Udang, Klanglokasi : rumah atok saudara sebelah Ayah di Kg. Delek, Klanglokasi: rumah pakcik sebelah Ayah di Putrajayalokasi : rumah pakcik sebelah Ayah di Bandar Putera, Klanglokasi : rumah makcik sebelah Ummi di Bandar Kinrara, Puchonglokasi : rumah makcik sebelah Ayah di Skudai, Johor
... ini ziarah yang paling jauh Ummi sekeluarga pergi..lokasi : rumah pakcik sebelah Ayah di Telok Gong, Klang


gambar-gambar yang terakam di atas adalah sebahagian sahaja.. sebenarnya raya kali ini Ummi kira ada 25 buah rumah yang telah dikunjungi.. kebanyakannya di sekitar Meru, Jalan Kebun, Klang dan KL.. semua adalah saudara mara dan kaum kerabat Ummi dan Ayah.. insyaAllah Ummi akan terus kekalkan tradisi ini bermula dengan Jannah sehingga ke cucu cicit Ummi kelak.. kerana kelebihan ziarah ini kita dapat merapatkan silaturahim sekaligus mengekalkan rasa kesaudaraan.. Ummi taknak anak-anak Ummi hilang trace keturunan sendiri yang makin lama makin bertambah dan beranak pinak.. insyaAllah akan dikekalkan dari tahun ke tahun..   

No comments: